Beneficii

Am abordat conceptul nature kindergarten  in urma analizei beneficiilor pe care joaca in aer liber le are asupra fizicului si psihicului copilului.

Copiii isi satisfac nevoia de conectare la sursa vietii, natura, cu intregul sau potential hranitor si vindecator. Prin oportunitatile de dezvoltare a creativitatii cu ajutorul elementelor naturii, copiii au ocazia sa-si antreneze imaginatia la potential maxim, pregatindu-si astfel abilitatile necesare utilizarii unei gandiri logice si non-limitative pentru rezolvarea problemelor in viata de adult. 

 Copiii isi satisfac nevoia de a stabili relatii pozitive si sanatoase.
Credem in ideea ca natura are un efect terapeutic asupra omului, putand fi atat un ghid de vindecare, cat si un bun profesor si o metafora a bunastarii psiho-emotionale, avand rolul de a intari legatura intre minte-trup-suflet. Programele noastre sunt dezvoltate in asa fel incat sa nutreasca in copii o constiinta de sine cat mai vie, un nivel ridicat al inteligentei emotionale si dorinta de a mentine o relatie cat mai pozitiva si sanatoasa cu familia, prietenii, societatea si sinele. Atingem, in munca noastra, dezideratul mindfullness-ului, adica acea ancorare a gandurilor, sentimentelor, senzatiilor fizice in momentul prezent, in clipa ACUM, pe care copiii invata sa o savureze si exploreze deplin. Studii recente confirma ceea ce stiam, intuitiv: oamenii asimileaza mai usor atunci cand sunt stimulati si fizic, nu doar psihic. 

 Copiii isi satisfac nevoia de libertate. Mediul exterior este mediul natural al copiilor. Exista un sentiment aparte de libertate asociat cu exteriorul, care nu poate fi reprodus intr-un spatiu limitat. Deoarece copiii au acest sentiment innascut, si educatia in natura are impact si efecte pozitive superioare invatarii intr-un spatiu inchis. Cei mici sunt mai activi, mai motivati si mai absorbiti de informatii, dezvoltand o atitudine pozitiva fata de intreg procesul instructiv-educativ. Mediul in care muncim, respectiv invatam si ne jucam are efecte importante asupra afectivitatii noastre. Copiii sunt mai dezinvolti in mediul extern, mai dispusi sa coopereze la activitatile propuse, sa vorbeasca si sa iasa din propriile cochilii afective. In spatii inchise si aglomerate, comportamentul copiilor se poate modifica, devenind inhibat, solitar, agresiv sau morocanos.

 Copiii isi satisfac nevoia de miscare.
 Spatiul deschis este propice pentru dezvoltarea motricitatii, element de baza al invatarii, alaturi de joaca, dezvoltarea limbajului si accesul la experiente senzoriale.
In ceea ce priveste sanatatea, suntem tot mai constienti, la nivel de societate, de efectele nocive ale sedentarismului si alimentatiei necorespunzatoare. Adultii constienti de aceste aspecte care le impovareaza existenta au sansa de a alege pentru copiii lor un stil de viata sanatos, care cuprinde exercitiu fizic zilnic, oferind tonus si vigoare organismului, dar si un ritm metabolic structurat, cu armonie intre perioadele active si pasive. In cadrul gradinitei noastre ne asiguram atat ca cei mici mananca sanatos si regulat, cat si de faptul ca alearga, se catara, se leagana, sar si desfasoara exercitii fizice care antreneaza toate grupele musculare si oxigeneaza creierul.
Miscarea fizica contribuie la bunastarea psiho-afectiva, permitand energiei negative si surplusului de energie sa iasa din organism, facand loc sa domine starea de bine, calm si relaxare. Deoarece copiii nu au capacitatea de a-si gestiona trairile emotionale, a le elibera in mod asertiv, a le amana, a le transforma sau substitui, miscarea fizica este esentiala pentru echilibrul emotional pe care fiecare parinte doreste sa il vada in copilul sau.
In completarea tuturor beneficiilor mentionate vine si importanta Soarelui, care, pe langa rolul de a descreti fruntea, a aduce zambet pe chip, a oferi „chef de viata” si caldura in suflet, ne energizeaza cu vitamina D, atat de importanta pentru prevenirea imbatranirii organismului si a bolilor asociate cu aceasta.
In cartile „Last Child in the Woods” („Ultimul copil din padure”) si „The Nature Principle” („Principiul naturii”), autorul Richard Louv vorbeste despre tulburarea deficitului de natura, care nu se limiteaza doar la copii, ci se observa si in randul adultilor, familiilor si comunitatilor. Pediatrii recomanda o „doza” zilnica de timp petrecut in natura, cunoscuta sub denumirea de Vitamina N. Copiii si adultii care petrec regulat timp in aer liber se bucura de beneficiile nepretuite pe care acest lucru le are asupra mintii, corpului si sufletului, cum ar fi vigoare fizica, succes academic si profesional, un nivel ridicat al constiintei de sine si increderii in sine, comunicare eficienta si deschisa, gandire critica si dezvoltarea creativitatii.

Share on: